Nu är vi inne på vecka 9 och har inlett mars månad.
Barnen är väldigt engagerade i vår musiksamling där Ellen och Dropparna åker ut på äventyr för att hitta vatten att ta med till varma, torra och sandiga öknen. Barnen ber själva om att få ”sitta på mattkanten” och att Ellen ska komma. De svarar på frågor och kan berätta/fylla i under samlingens gång och de är väldigt motiverade i att delta med rörelser till sångerna! Superkul! Så vi kommer köra denna samling ett tag, i stor grupp och i tema-grupperna, ett tag till. Sen för oss sagan vidare på nya äventyr. Så pratar barnen om exempelvis Sillen som är sjuk (som hostar och nyser i armvecket) eller om den gamla fisken som säger ”Aum”, eller om att vattnet som är salt som man inte får dricka eller ge till blommorna – då vet ni att det kommer ifrån temasamlingen.
Idag breddade vi samlingen lite med att vi hittade skräp på botten när Ellen dök ner under vattnet (till mystisk instrumental musik)! Vi lekte att vi samlade upp det osynliga skräpet och när samlingen var över lekte vi en version av ”Kims lek” där fyra olika saker lades fram på mattan och magiskt trollades bort när den filt som täckte sakerna drogs undan. (En napp, en ficklampa, en kappla-stav och en nyckelpiga.) Alla barnen hjälpte till med den magiska ramsan ”Hokus pokus filiokus!” och hänfördes av att en av sakerna försvunnit! Många hade bra fokus och berättade vilken sak som saknades! Andra tittade mest på med stora ögon. Nästa steg är att låta kompisen prata och att lyssna på varann, för nu vill många gärna ropa ut svaret – och vårt mål är att alla barn i samlingen ska känna att de har möjlighet att komma till tals. när de önskar. Men en sak i taget. =)
I den fria leken inne har vi spontant introducerat ”det lutande planet” för barnen. Vi har gjort lutande plan på olika vis och barnen har testat att rulla/släppa bollar, bilar och annat ned för sluttningen och har lagt märke till att t.ex. en Duplobit inte åker ner lika lätt som en boll. Och även om svaret kring friktion, hjul och materials olika påverkan mot varann när det möts i en riktning nedåt etc. är svårt att få förståelse kring, i den ålder barnen är i nu, så har ändå en tanke väckts. Och vi pedagoger finns till hands för att vara medforskare, stötta med små begrepp, ställa utmanande frågor och svara på barnens olika resonemang och upptäckter kring det hela. Det är ju jättekul att släppa en boll som rullar iväg jättelångt!!