Temaupplevelse och skogslek

Idag delade vi upp vår barngrupp i två mindre grupper, med två pedagoger per grupp. Den ena gruppen gick till skogen (för första gången) och den andra gruppen hade tema inomhus.

De barn som promenerade (eller åkte vagn) fick en spännande skogsupplevelse där nyfikenhet och upptäckarglädje stod i centrum. Blåbären var slut på blåbärsbuskarna, konstaterade barnen fort, men kottar, pinnar och roliga ihåliga stubbar var intressanta att leka med och utforska! I detta, för oss, nya ”rum” var uppmärksamhet, våra sinnen, och gruppkänsla något som vi fick chans att utveckla mer.

DSCN7847

Barnen som hade tema inne idag fick uppleva vårt ”sinne-rum” med vår iordninggjorda kub. Vi smög in i rummet som var mörklagt (så gott som det gick), till lugn instrumental musik, och fick utforska rummet tillsammans för första gången. Våra tankar som vi pedagoger har kring detta rum handlar just nu om ljus, skuggor, reflexer och solkatter. Barnens intresse för vatten tillförde vi i kuben i form av vatteninspirerade tyger. Med hjälp av speglar, prismor, cd-skivor med mera så bildades ett nytt spännande ljus i rummet, på väggarna, i taket, på golvet, på oss själva! Superspännande! Vårt ljusbord med en balja med vatten lyste upp rummet på sitt speciella vis, och vi droppade i karamellfärg för att se vad som hände i ljuset och vattnet när färgen mötte vattenytan. I hallen hänger småfoton av barnens upplevelser som finns till där för att ni ihop med ert barn ska kunna fråga, berätta och minnas det vi gjort under dagen i förskolan. Bilderna hjälper barnen att minnas och era frågor och undringar blir ett bra komplement till att få barnens egna upplevelser berättade för er, oavsett vilket språk vi använder oss av – det talande språket, eller kroppsspråket. (Ursäkta den dåliga bildkvalitén!)

IMG_7279 IMG_7285 IMG_7280

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.