Musik och rytmik är ett fantastiskt redskap att använda med barnen i alla åldrar på förskolan. Precis som lek, skapande, fantiserande och kreativitet så är musik/rytmik en estetisk form, och barnen skiljer inte på dessa komponenter i sitt varande. I den lärande miljön så har vi både genom forskning och fakta samt via erfarenhet märkt att musikstunden på dagen är något som attraherar barn i alla åldrar och fungerar som en utvecklande plattform för oss alla! Och vår uppgift som pedagoger är att skapa förutsättningar för en meningsfull vardag för våra barn, där lek och lärande hänger tätt ihop.
Under en musiksamling så utvecklar vi: Samförstånd, turtagning, flexibilitet, att lyssna, fokus, språk, motorik (både grov- och finmotorik samt för munnen), sin inre bildvärld/fantasin, kreativiteten, kännedom om sin egen kropp och sin egen plats i rummet, lägesbeskrivning, matematik, självkänsla (jag kan, jag vill, jag törs) och att våga stå i centrum och för de något äldre barnen så utvecklas även puls och takt, och mycket mer. Allt med läroplanens mål och intentioner i åtanke. (Lpfö 98, reviderad 2010.)Musik/rytmik får oss att nå våra känslor och hjälper oss att lära känna varandra, sig själv i gruppen och sin kropp. Vi pedagoger använder oss av dramapedagogik och har ett lektematiskt arbetssätt där vi vuxna interagerar med barnen och samverkar. Ofta har vi en röd tråd i våra samlingar som barnen lär känna och kan vara högst delaktiga i att utveckla vidare, som en saga som växer fram. Då väcks barnens nyfikenhet (och hålls vid liv) och engagemanget och motivationen ökar.
På en musiksamling på vår avdelning sitter vi aldrig bara still och sjunger. Vi spelar även rytminstrument, rör oss och leker och fantiserar till musik. Så oavsett vilket tema vi har så bakar vi ihop alla komponenter och läroplansmål via vardag och planerade aktiviteter så att barnen ska få en meningsfull, lärande och trygg miljö hos oss på förskolan. Vi leker och lär ihop!